Rinkan sielunelämää

Rinkka

Rinkkoja on kahta perustyyppiä, putkirinkkoja ja anatomic-rinkkoja. Putkirinkoissa on alumiininen kehikko, johon on kiinnitetty kantoviilekkeet ja lantiovyö sekä rinkkapussi. Kehikko on siis erillään rinkkapussista, sen ulkopuolella. Putkirinkka toimii jäykkyytensä vuoksi parhaiten suurten kuormien kuljettamisessa ja se soveltuukin hyvin eräretkeilyyn.  Sen pakkaaminen on helppoa, sillä rinkassa on paljon tilaa myös ulkopuolella. Teltan ja makuualustan tai makuupussin saa näppärästi kiinnitettyä yläkaareen. Nykyisin anatomic-rinkat ovat kuitenkin lähes syrjäyttäneet putkirinkat kauppojen valikoimissa, ja putkirinkkojen mallisto kattaakin lähinnä vain suuret aikuisten rinkat.

Anatomic-rinkka koostuu yleensä kahden jäykisteenä toimivan alumiiniliuskan ympärille integroidusta kantojärjestelmästä, jossa reppuosa ja kantojärjestelmä on yhdistetty. Anatomic-rinkka on monikäyttöisempi ja näppärämpi esimerkiksi liikennevälineissä kuin putkirinkka.  Myös anatomic-rinkassa on kiinnityspisteitä pussiosan ulkopuolella, mutta pääsääntöisesti on kuitenkin ainakin kaikki painavat tavarat pakattava pussiosan sisälle. Anatomic-rinkkojen valmistajia on useita ja mallisto on laaja.

Rinkan hankinta

Hyvä ja laadukas rinkka on partiolaisen kalleimpia hankintoja, mutta se on myös pitkäikäinen. Sudenpennuille ja seikkailijoille sopivat rinkat jäävät nopeasti pieniksi, eivätkä juurikaan ehdi kulua, joten kannattaa kysellä vanhempien partiolaisten pieneksi jääneitä rinkkoja. Rinkkaa valitessa tulee ehdottomasti kokeilla riittääkö säätövarat omille mitoille ja miltä rinkka tuntuu omassa selässä. Jos mahdollista, niin kokeile rinkan kantamista myös pakattuna. Jos olet ostamassa uutta, kannattaa käydä alan liikkeessä kokeilemassa ja keskustelemassa myyjien kanssa.

Kiinnitä huomiota seuraaviin ominaisuuksiin:

Tilavuus

Sudenpennulle sopivan rinkan koko on yleensä alle 40l. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että se tulee jäämään äkkiä pieneksi. Myöskään ja kaikkia pidemmän kesäleirin varusteita ei ole helppoa saada mahtumaan. Älä kuitenkaan osta pienelle sudarille liian suurta rinkkaa, jonka kantolaitteen säädöt eivät riitä.

Kun mittaa alkaa olla yli 140cm, alkaa naisten mallistoista löytyä jo 50l rinkkoja. Tarkista kuitenkin, että kantolaitteen saa säädettyä tarpeeksi pieneksi. Tarpojan kannattaa sovitella jo suurempia 60-80l rinkkoja.

Tilavuus riippuu myös käyttötarkoituksesta. Mieti pitääkö rinkan mahtua säilytyslokeroon tai mennä sujuvasti lentokoneeseen, vai onko se pitkiä vaelluksia varten.

Säädettävyys

Saako rinkan säädettyä omistajalle sopivaksi? Saako olkaviilekkeiden kiinnityskohdan ja lantiovyön etäisyyttä säädettyä? Ovatko ne riittävän leveät ja pehmustetut, jotta kantaminen on mukavaa? Saako lantiovyön kiristettyä tarpeeksi tiukalle? Onko rinkassa säätöhihnoja joilla rinkan saa säädettyä tiukasti lähelle selkää?

Kiinnityspisteet

Jos makuupussisi ja -alustasi ovat suurikokoisia, tarkista saako ne pakattua rinkan ulkopuolelle lisähihnoilla. Rinkassa on oltava valmiina kiinnityslenkkejä tai muita kohtia, joihin lisähihnat saa tarvittaessa kiinnitettyä. Tarkasta myös, saako vajaan rinkan pussiosaa kiristettyä hölskymisen estämiseksi.

Taskujen toimivuus ja helppous

Pääseekö rinkassa oleviin tavaroihin käsiksi ilman että koko rinkkaa tyhjentää? Mahtuvatko kävellessä tarvittavat varusteet kuten juomapullo sivutaskuun? Onko taskujen avaaminen ja sulkeminen helppoa? Saako taskut suljettua niin tiiviisti, ettei pikkutavarat putoile? Useissa rinkoissa on etupuolella käyttöä helpottava luukku, jonka avaamalla saa käsiin koko ison osan sisällön. Avainkiinnikkeet ja vetoketjulliset sisätaskut ovat hyödyllisiä pienten esineiden säilytykseen.

Laatu ja kestävyys

Onko saumat tiheään ommeltu? Ovatko vetoketjut vahvoja? Ovatko kiinnityslukot jykeviä? Rinkan takuu antaa myös viitteitä sen kestävyydestä.

Lisäominaisuudet

Tarkista että rinkkaan kuuluu sadesuojus. Useissa rinkoissa on nykyään myös tasku juomapussille, mutta tarkista saatko irrotettua ja asennettua täytetyn juomapussin myös täyteen pakattuun rinkkaan.