Asiaa rinkasta

Rinkan pakkaaminen

Rinkan pakkaamisen yleissääntö on, että rinkan paino ei saisi ylittää kolmasosaa kantajansa painosta. Painopisteen tulee sijoittua siten, että kantamus jakaantuu tasaisesti molemmille hartioille sekä lantiolle. Kantamuksen painopiste tulisi myös saada mahdollisimman lähelle vartaloa, joten painavimmat tavarat pakataan lähelle selkää.

Oikein pakatusta rinkasta tavarat löytyvät nopeasti. Tavarat joita tarvitsee harvoin, pakataan alimmaiseksi. Taukotakki ja sadevaatteet pakataan päällimmäiseksi. Juomapullo, puukko, taskulamppu ja muut usein tarvittavat pikkutavarat pakataan sivu-, etu- tai läppätaskuun, josta ne on helposti saatavilla. Kaikkea rinkan ulkopuolelle roikkumaan ripustettavaa pitää välttää. Mieluummin pakataan tavarat rinkan sisälle, tai tiukasti lisähihnoilla rinkan kiinnityslenkkeihin kiinni, jotta ne eivät heilu, irtoa ja katoa matkan varrella.

Testaa tavaroiden kiinnitys jo kotona hyppimällä hetki pakattu rinkka selässä. Tavaroiden tulee pysyä mukana kovassakin menossa.

 

Rinkan säätäminen

Seuraavassa ohjeita joita noudattamalla saat rinkkasi säädettyä siten, että painosta huolimatta matkanteko on mukavaa:

  • Pakkaa rinkkaan vähintään 10kg painoa
  • Suorita esisäätö lantiovyön ja olkaviilekkeiden etäisyydelle mittaamalla suora mitta lonkkaluusi kärjestä olkalihaksen päälle. Säädä rinkan lantiovyön ja olkaviilekkeiden etäisyys hieman pienemmäksi kuin edellä mainittu mitta.
  • Aseta rinkka selkääsi siten, että lantiovyön keskilinja on lonkkaluun uloimman kärjen kohdalla.
  • Kiristä lantiovyö kireälle.
  • Säädä olkahihnoja siten, että ne kiristyvät harteitasi vasten tasaisella voimalla ja paino jakaantuu tasaisesti lantiolle ja harteille.
  • Tarkista että olkaviilekkeiden ja hartian väliin ei jää rakoa, ja että olkaviilekkeet kulkevat myötäillen harteitasi. Jos rakoa jää, lantiovyön ja olkaviilekkeiden etäisyys on liian suuri.
  • Tarkista myös, että olkaviilekkeiden kiinnityskohta selkäpuolella ei ole liian alhaalla, jolloin topatuista olkaviilekkeistä liian suuri osa on selkäpuolella. Tällöin viilekkeet painavat hartioita ja mahdollinen rintaremmi nousee liian ylös.
  • Säädä lopuksi rinkan etäisyys selästä tasapainoremmein.

Näillä kahdella videolla rinkan säätäminen näytetään käytännössä:

Yle Areena, Retkinikkari: Rinkan säädöt kohdilleen

YouTube, Scandinavian Outdoor Store: Säädä rinkkasi oikein